S blogerkou v kuchyni: vafle

by - 16.1.15

Krásný den vám přeji,

doufám že se máte fajn a máte chviličku čas, protože dnes si spolu ukuchtíme skvělou dobrotu, kterou jsem si naprosto zamilovala! Pokud jste se s vaflemi ještě nesetkali, je nejvyšší čas je ochutnat. 



Video z přípravy tohoto jednoduchého receptu najdete na mém YouTube kanále :)


Na vafle budete potřebovat:

2 hrnky hladké mouky
1,5 hrnku mléka
2 vejce
2 lžíce cukru
1,5 lžičky prášku do pečiva
100g másla
špetku soli

  • Nejprve si dejte roztát máslo a nechte ho zchladnou. Jakmile trochu prostydne, smíchejte ho s mlékem a přidejte vejce. 
  • Postupně přisypávejte mouku, nakonec přidejte prdopeč, cukr a špetku soli
  • Těsto nejlépe propracujete mixérem, vyšlehejte ho do hladka, aby nemělo moučnaté hrudky. 


Těsto by nemělo být moc řídké, ale ani moc tuhé. Pokud je moc tekuté, přidejte trochu mouky a naopak, pokud je moc husté, přidejte trochu mléka.

Po vyšlehání nechte těsto asi pět minut stát a mezitím si rozpalte vaflovač. Ten náš je multifunkční, má výměnné destičky a dá se použít i jako sendvičovač a gril, pořídila jsem ho v Lidlu za 600 Kč.


Když máte vaflovač dostatečně rozpálený, začněte s naléváním těsta. Dejte si pozor, ať těsta nedáte hodně a nevyteče vám všude kolem. Doporučuji první vafle udělat radši z menší dávky těsta, ať pak nemusíte vše čistit a umývat. Přidat těsto můžete vždycky, ubírat budete jen těžko :)

Po rozsvícení zelené kontrolky (záleží však na typu a nastavení vašeho stroje) jsou vafle hotové. Pokud máte povrch stroje teflonový, vafle vyndávejte nejlépe dřevěnnými nebo teflonovými obracečkami. V případě kovových nástrojů buďte opatrní, mohli byste si poškodit nepřilnavý povrch a další vafle by se vám mohly připalovat.


Z těsta mi vychází cca 10 ks vaflí, což je 5 průměrných porcí. Samozřejmě záleží na tom, z kolik těsta jednu vafli uděláte, potom jich můžete mít více či méně. Velice jsem si také oblíbila tento recept dělit na půl, protože než bych snědla 10 vaflí, na dlouhou dobu bych jich byla přejedená. Pokud vydělíte celý recept dvěma, máte dvě krásné porce a máte odbyté dvě snídaně nebo třeba snídani a desert.

Vafle v lednici vydrží bez problému i dva dny, pak je stačí dát jen na talíř a v mikrovlnce na minutku ohřát, samozřejmě se dají jíst také studené, ale já radši teplé :)

Zdobit se dají asi na sto způsobů, záleží na tom, co máte rádi. Přes klasiku jako je marméláda s různými druhy ovoce, tvaroh, různé čerstvé ovoce, nutela, burákové máslo apod. Já si oblíbila pomazánku se sušenek Lotus, to je prostě něco dokonalého! Sehnat se prý snad dá v Tescu, ale ověřené to nemám :) A co třeba taková zmrzlina a šlehačka, mmm, už se vám sbíhají sliny jako mně?


Pro dnešek je to vše, přeji vám dobrou chuť skrze obrazovku a pokud se rozhodnete tento recept vyzkoušet, budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak se vám vafle povedly a třeba pošlete i fotku, jak jste si je krásně nazdobili :) Užijte si video a těším se na vás zase příště!
Děkuji,   
Veronika ♥

You May Also Like

17 komentářů

Čtenáři